tabs ↹ over ␣ ␣ ␣ spaces

by Jiří {x2} Činčura

Gopas TechEd 2022

9 May 2022 1 mins Presentations & Speaking

Příští týden se bude konat Gopas TechEd. Po několika letech online verzí, tentokrát v hybridním provedení. Letos si z mé strany můžete poslechnout jednu in-person i online přednášku a dvě čistě online.

  • C# 10 – Co je nového
  • Azure Spot instance jako tajná zbraň VM v Azure
  • Jak jsem nacpal .NET do Firebirdu

Další verze jazyka C# společně s .NET 6 je tu chvilku s námi. Na přednášce se dozvíte, co nového přináší, které změny stojí za to a jaké novinky jsou osobně diskutabilní.

Virtuální stroje v Azure zná asi každý. Ale při troše snahy jde aplikaci pozměnit a využít Spot instancí, které mohou být zajímavou finanční alternativou. V této přednášce se podíváme co to Spot instance jsou, jak se liší od běžných VM a jak je efektivně využívat.

Firebird je databázový server podobný MS SQL, Postgres, DB2 a dalším. Od verze 3 umožňuje také psaní pluginů. Vzal jsem tuto vlastnost a nacpal do ní .NET. Takže je možné psát uložené procedury a funkce v .NETu a nechat celý tento kód spouštět v kontextu (adresní prostor, transakce, …) databázového serveru. V této předášce popíšu, jaké překážky jsem musel překonat, jak jsem to udělal a jak honím nejlepší možný výkon.

Profile Picture Jiří Činčura is .NET, C# and Firebird expert. He focuses on data and business layers, language constructs, parallelism, databases and performance. For almost two decades he contributes to open-source, i.e. FirebirdClient. He works as a senior software engineer for Microsoft. Frequent speaker and blogger at www.tabsoverspaces.com.